ZSIDÓ EMLÉKEK SÁTORALJAÚJHELYEN
Az Adler-ház
Sátoraljaújhely,Dózsa György u. 17.

Az 1880-as években alakult meg Sátoraljaújhelyen az Adler család tejfeldolgozó üzeme az akkori Molnár István utca 17. szám (a mai Dózsa György u. 17. szám) alatt. Az alapító, AdlerJózsef volt, akitől fia, Miklós 1910-ben vette át az üzem vezetését, és azt korszerű túrógyárrá fejlesztette Felvidéki Tejtermékipar néven. „Az üzemben ún. „liptói módon készült” friss tavaszi csemege juhtúrót, hegyaljai csemege juhtúrót, tésztára való morzsás juhtúrót, valamint erős ízű keserűtúrót állítottak elő.” [1] Később bevezették a különlegességnek számító zempléni tömlős juhtúró készítését is. Az üzem az egész ország területére és határon túlra is szállított, Budapesten a Kálvária téren vezérképviselete is működött. A távoli címekre szállítás nem volt problémamentes, mivel szállítás közben a túró nedvességtartalmának csökkenése súlycsökkenéssel is járt, ami a vevők panaszleveleiből ismeretes. Adler Miklós a II. világháború után komoly erőfeszítéseket tett az üzem újraindítására, de az 1940-es évek végén az üzemet államosították.

A városi legenda szerint Adler bácsi soha senkit nem engedett be „boszorkánykonyhájába”, így a messze földön híressé vált újhelyi juhtúró készítését számos titok lengte körül

Az Adler család házának falán a ZRVA 2020 őszén helyezett el emléktáblát, amely a családnak és az Adler féle juhtúró üzemnek állít emléket. A túróüzem eredeti, restaurált vaskapuja megtekinthető a Kazinczy Ferenc múzeum kertjében.

Fotók:

  1. Az Adler ház homlokzata. Fotó: Juhász István, ZRVA, 2022
  2. A ZRVA 2020-ban az épületen elhelyezett emléktáblája. Fotó: Juhász István, ZRVA, 2022

Források:

Csorba Csaba: Sátoraljaújhely városkönyve: 750 év krónikája. Sátoraljaújhely, 2011.
Sátoraljaújhely lexikona. (szerkbiz. Fehér József etal.). Sátoraljaújhely, 2001. Idézi: A Kazinczy Fernc Múzeum Facebook oldala, 2022. április 26., Letöltve: 2023. október 21.

_________________________
1 Kazinczy Ferenc Múzeum, Facebook oldala, 2022. április 26. Letöltve: 2023. október 21.